Değirmenkaya İlk/Orta Okulu

Değirmenkaya İlk/Orta Okulu

Değirmenkaya Köyü Erzurum ili Karayazı ilçesine bağlı olup Karayazı'nın en büyük köyüdür. Karayazı ilçesine 36 km. uzaklıktadır.

04.05.2014 2505

    Değirmenkaya Köyü Erzurum ili Karayazı ilçesine bağlı olup Karayazı'nın en büyük köyüdür.Karayazı ilçesine 36 km. uzaklıktadır.Köyün batısında Karaçoban ilçesi,doğusunda Göksu nahiyesi,güneydoğusunda Ulucanlar Köyü,güneyinde Karaçoban ilçesine bağlı Erenler Köyü bulunmaktadır. Nüfusu yaklaşık olarak 3500dür.Köyde genç nüfus yaşlı nüfusa göre oldukça fazladır.Bunun da nedeni doğum kontrol yöntemlerinin uygulanmasına önem verilmemesidir.


    Köy tamamen tarıma elverişli araziden oluşmaktadır.Köy halkının geçim kaynağı;tarım(buğday,arpa)ve hayvancılık(inek,koyun,keçi ve kümes hayvanları).Köyde su şebekesi olmasına rağmen bazı aksaklıkların giderilmemesi nedeniyle su sıkıntısı yaşanmaktadır.Ayrıca ,özellikle kış aylarında çok sık elektrik kesintisi yaşanmaktadır.Köy 300 haneden oluşmaktadır.Köyün elektirik trafoları yenilenmesine rağmen okulun elektrik tesisatı yenilenmemiş ve aksaklıklara neden olmaktadır.Kışın yoğun kar yağışı olduğu için köy ulaşıma günlerce kapanabilmektedir.Bu durumlarda ulaşım köye 2 km uzaklıkta bulunan Kopal Belediyesi'nden sağlanmaktadır. Okuma yazma oranı yaklaşık olarak % 55 civarındadır.

    Eskiden kız çocukları okula gönderilmediği için bayanların okuma yazma oranı erkeklere göre oldukça düşüktür.Genç kuşağın %60'ı İstanbul,İzmir,Denizli ve Kocaeli gibi büyük şehirlerde işçi olarak çalışmaktadır.Köyün yaklaşık olarak %50'si yazın yaylalara çıktığından dolayı Mayıs ayından itibaren eğitim öğretimde aksamalar meydana gelmektedir. Değirmenkaya Köyü İ.Ö.O. ana binası köyün merkezinde yer almaktadır. Ancak yapılan ek bina köyün biraz dışında kalmıştır.Okulun ilk bölümü ve okula bağlı lojman 1957 yılında yapılmıştır.Eski lojman ise 1965 yılında yapılmıştır.Okul 9 derslik, 1 öğretmenler odası, 1 müdür odası,1 müdür yardımcısı odası,1 Fen labaratuarı,1 Müzik atolyesi,1 Rehberlik odası, 1depo, 4 tuvalet,1 kömürlükten oluşmaktadır.Okulda tam gün eğitim yapılmaktadır.Okulun öğrenci sayısı 200'dür.Okulumuzda 1 Müdür Vekili,1 Müdür Yardımcısı Vekili dahil olmak üzere 15 öğretmen bulunmaktadır.

    2012-2013 Eğitim öğretim yılı ile birlikte okulumuz 4+4+4 sistemi ile ilk ve ortaokul olmak üzere ikiye ayrılmıştır.